test

Tips voor een optimaal sollicitatiegesprek


Een goede voorbereiding is het halve werk
Een sollicitatiegesprek kan beschouwd worden als een moment om je optimaal te presenteren: wie ben je, wat zijn je kwaliteiten en waarom ben je de ideale kandidaat voor de opdracht of baan? Appeltje, eitje! Vooral als je je goed voorbereidt en HN Zorg jou al heeft aanbevolen bij de opdrachtgever, moet het gesprek geen grote hobbel vormen. Voor zorgprofessionals die echter graag intensief begeleid willen worden in het sollicitatieproces om er het maximale uit te halen, biedt HN Zorg vanzelfsprekend sollicitatiebegeleiding.

HN Zorg geeft via deze weg ook alvast de volgende sollicitatietips om over na te denken en in de praktijk te brengen! Met een paar handige do’s en don’ts ben je namelijk al voor de helft “binnen”.

Goed verdiepen in de branche en de opdrachtgever
- Bestudeer relevante informatie en ontwikkelingen over de branche en de zorg- of onderwijsinstelling waar je op gesprek gaat, zodat je beter op de hoogte bent over wat er speelt. HN Zorg kan hierin ook een rol vervullen, dus bevraag ons vooral.
- Bestudeer de vacature goed, zodat je goed op de hoogte bent van wat er gevraagd wordt en beter kunt toelichten waarom jouw profiel hiermee matcht.

Het gesprek zelf
- Bestudeer je brief en CV goed, zodat je eventuele vragen over je werkervaring/ opleiding goed kunt beantwoorden. Neem ze voor de volledigheid ook mee.
- Presenteer jezelf krachtig en straal zelfvertrouwen uit, maar blijf oprecht. Niet (teveel) bluffen dus, daar wordt doorheen geprikt en dat gaat ten koste van het gesprek.
- Geef voorbeelden uit de praktijk om aan te tonen welke kwaliteiten je in huis hebt.
- Geef tijdens het gesprek altijd goed antwoord op vragen en draai er niet omheen als je bepaalde zaken niet (goed) weet en/of onder de knie hebt. Je kan beter als een oprechte gesprekspartner overkomen die bereid is om nieuwe dingen te leren en zichzelf te ontplooien.
- Laat in het gesprek zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de instelling en je eventuele nieuwe collega’s door te bespreken wat je al weet over de instelling en de branche. Combineer dat ook door interessante vragen te stellen.

Praktische aandachtspunten
- Bestudeer vooraf waar je precies moet zijn en hoe je daar komt, dat voorkomt veel stress en bespaart tijd op de dag van het gesprek.
- Wees op tijd! En zelfs liever een kwartier te vroeg. De ervaring leert namelijk dat je, eenmaal in het gebouw, nog wat tijd verliest omdat je toch nog even in de rij moet staan bij de receptie, naar de wc moet of op adem wilt komen. Iets vroeger dan het afgesproken tijdstip arriveren maakt dat je in alle rust het gesprek in kan gaan.
- Bekijk en onthoud vooraf waar in het gebouw je precies wordt verwacht en met wie je het gesprek voert. Noteer voor de zekerheid ook het telefoonnummer van de contactpersoon voor het geval de receptionist jou en/of het gesprek niet kan terugvinden in het systeem.
- Zet je mobiel uit voordat je het gesprek in gaat, zodat je niet meer wordt afgeleid. Ook voorkomt het gerommel in je tas om ‘m uit te zetten als je al aan tafel zit.

Last but not least: het uiterlijk
- Het gaat uiteraard om de inhoud, maar een goede en nette verschijning is minstens net zo belangrijk! Zorg dus voor schone, nette kleding en laat je sieraden, make up en parfum niet (teveel) afleiden.

Uiteraard begeleidt HN Zorg het sollicitatieproces volledig, dus ga vooral met ons in gesprek als je nog aanvullende tips nodig hebt of een sollicitatiegesprek wilt oefenen.

  • Accountmanager

    HN Zorg zoekt een gedreven Accountmanager Wat ga je doen? HN Zorg is een jong en snel groeiende organisatie die zich richt ...

    Lees meer
  • Groepsbegeleider Jeugdzorg

    HN Zorg zoekt voor diverse opdrachtgevers in de regio Midden-Nederland en Noord-Holland Groepsbegeleiders Jeugdzorg. Als g...

    Lees meer
Meer vacatures